Wysokiej klasy restauracje kojarzone są z kucharzami ubranymi w białą odzież kucharską oraz specyficzną, plisowaną czapkę. Warto wspomnieć o tym, iż każdy punkt gastronomiczny na mapie powinien zaopatrywać swoich pracowników w czepki, aby uniknąć przykrych incydentów z udziałem zawiedzionych klientów. Na odzieży dla pracowników nie powinno się oszczędzać. Spędzają oni długie godziny w fartuchach oraz wyżej wspomnianych czapkach. Obecny rynek serwuje nam ogromną ilość przeróżnych ubrań kucharskich. Wśród nich wielką rolę odgrywają czapki kucharskie. Jest to prawdopodobnie najważniejsza część ubioru osoby pracującej w gastronomii.
Jaką czapkę wybrać?
Najważniejsze jest to, aby zapytać sprzedawcę o to jak sprawuje się czapka po praniu, w gorącym otoczeniu oraz czy w odpowiedni sposób układa się na każdej głowie. Jeśli jednak kupujemy tę część garderoby w sieci, mamy do dyspozycji pełny opis produktu. Profesjonalne strony z odzieżą kucharską powinny wspomnieć o tym czy dana czapka jest regulowana, jaką ma wysokość, jak oraz w jakiej temperaturze można ją prać. Pod żadnym pozorem pracodawca nie powinien serwować pracownikowi zwykłej, zimowej czapki bądź czapki z daszkiem. Jest to wręcz niedopuszczalne, a materiały z jakich tworzone są owe czapki nie nadają się do pracy w gorącej kuchni.
Materiał na znaczenie
Wyobraźmy sobie restaurację, a w niej kuchnię. Do zrealizowania jest około 10 zamówień. Kuchnia jest ogromna i przepełniona kuchenkami i piekarnikami. Można powiedzieć o tym tylko w jeden sposób: istne piekło. Temperatura panująca tam nie pozwoli na noszenie ubrań zrobionych z syntetycznych materiałów takich jak np. poliester. Pracodawca oraz pracownik muszą dopilnować, aby odzież oraz czapki chroniąca głowę była wykonana w stu procentach z bawełny. Jeśli jednak nikt nie może znaleźć takiego modelu, warto sięgnąć po czapkę z lekką domieszką poliestru. Jeśli pracodawcy zależy na estetyce ubrań pracowników to nawet powinien on wyszukać ubrań z domieszką poliestru, ponieważ materiał ten nie wygniata się i przez cały czas wygląda na wyprasowany.